Tagxedo

Es tracta d’una aplicació en línia gratuïta que serveix per generar núvols de paraules (tag clouds) amb diversos formats visuals, a partir d’un text escollit. El simple “enganxat” d’un text a la pantalla d’entrada generarà un núvol amb les paraules més freqüents, essent la grandària de cadascuna d’elles proporcional al nombre de vegades que apareix al text, de manera que a primer cop d’ull s’expressa l’èmfasi que un text (notícia, estudi, etc.) dóna a alguns temes.

Dificultat (d’1 a 5): 2


Tagxedo – Creem un núvol de paraules

Aquesta és una aplicació semblant a Wordle per a generar “núvols de paraules” i l’objectiu de l’aplicació és el mateix. Les dues principals diferències són que:

– permet importar imatges pròpies per a la forma del núvol
– pot donar un codi url per a enllaçar el núvol creat dins la nostra web, bloc, etc.

L’eina és senzilla però no tant com Wordle perquè és més versàtil en els resultats i permet la importació de formes pròpies i construir el núvol de paraules dins o fora de la forma, o en tots dos espais, perfilant-la. A més, és més dinàmic i pensat per a web i per al visitant (cada paraula del núvol s’engrandeix quan hi fem lliscar el cursor, per exemple).

Tagxedo us demanarà abans de començar que instal·leu Silverlight, un programa molt lleuger de Microsoft fet per a millorar la interacció entre els llocs web i els usuaris.

1. Anem directament a la web de Tagxedo, preferiblement amb un navegador que no sigui Chrome. Premem a qualsevol lloc dels que marquen les fletxes.

2. L’exemple inicial ja ens parla de les possibilitats de l’eina: una silueta d’Amèrica del Sud amb el núvol de paraules a fora, i a on ressalten les paraules que toca el cursor quan el fem lliscar pel damunt:

3. A dalt a l’esquerra, obrim Load i carreguem el text o les paraules, com havíem fet amb el Wordle. Incrustem el text i premem Submit (també podem adreçar-lo a un enllaç web).

4. Tagxedo farà la mateixa forma inicial però amb les noves paraules, i segurament amb un canvi aleatori de colors i tipografies. En aquest pas ja podem començar a dissenyar. Comencem per les eines de l’apartat Respins. Aquí ja podem canviar les característiques aleatòriament prement les fletxes o, en aquelles que tenen un cadenat obert, escollir-les nosaltres, per exemple en Theme, on es pot escollir entre diferents gammes i combinacions predefinides. Per exemple:

5. A Font podem canviar les tipografies en el desplegable o importar-n’hi de nostres, i a Orientation el sentit de les paraules. A Layout podem canviar tipografies i colors aleatòriament, però conservant la direcció assignada i la forma. A All podem canviar aleatòriament també la posició. Això sí, ens conservarà sempre la forma i el farcit intern o extern de la figura.

6. Ara passem al menú Options, on podrem canviar la forma a Shape, a on se’n despleguen un munt de predefinides. Dins d’aquesta mateixa finestra podem triar Classic Cloud (una forma de núvol convencional) en format horitzontal o vertical, en diferents versions. L’opció Invert és especialment interessant perquè permet emplenar la figura amb el text, o al contrari, embolcallar-la. Cal tenir en compte que per a activar aquesta funció sempre hem de prémer primer el botó Invert, i després escollir la forma.

7. Una opció d’aquest menú és Add Words (a la part inferior dreta), que permet triar una paraula i farcir-la o encerclar-la amb el text escollit. De fet, el text escollit podria ser un sol mot (si el carreguem al menú inicial Load ens el repetirà les vegades que vulguem). Per exemple, podem triar la paraula “mot” i farcir-la amb el concepte “paraula”, o a la inversa, i en les tipografies i colors que vulguem.

8. Però l’opció més interessant d’aquest menú és la possibilitat d’importar una imatge i editar-la (Add Image i Edit Image). Podem escollir qualsevol imatge, mínimament perfilada, com la silueta d’un mapa, un logo del nostre observatori, o qualsevol altra forma que tinguem.

Amb els comandaments que hi ha podem modificar el gruix, el difuminat, etc., i finalment acceptar. Per exemple, si hem importat aquest perfil de Catalunya, d’entrada farceix la silueta (només la línia) amb el text que havíem importat:

Però potser el que ens interessa més, visualment, és farcir-la sencera o bé embolcallar-la, i amb els colors, tipografies i direccions que vulguem:

Encara que es pot aconseguir amb una silueta jugant amb les opcions del menú d’importació i el botó Invert que hi ha dins del menú Shape, com és el cas d’aquest exemple, la millor opció si volem farcir la figura és que aquesta sigui sòlida des de bon començament.

9. Si obrim l’apartat Word / Layout Options hi ha diverses opcions. Una d’elles és Skip, que fa un recompte de la quantitat de cops que surt cada paraula:

10. Aquest menú Skip permet seleccionar (individualment o col·lectiva) les paraules que vulguem i treure-les per tal que no siguin recomptades i no apareguin al resultat final tot i que, per defecte, Tagxedo elimina les paraules més freqüents de cada idioma, i també unifica aquelles amb un significat semblant (plurals, alguns derivats, temps verbals, etc.)

11. Dins també del menú Word / Layout Options podem jugar amb els comandaments i triar el grau d’èmfasi que volem que doni als mots més freqüents en una escala 0-120:

També podem triar el màxim de paraules que volem que contingui (de 50 a 600); la densitat que volem que tingui (amb més espais buits o amb els mots més junts), i que dependrà de les característiques de la forma i del nombre de paraules escollit. En aquesta imatge-núvol, per exemple, el màxim de paraules no es recomana que baixi d’un nivell de Tighness (estretor) inferior a 90 perquè l’aplicatiu pot deixar algun espai descobert.

Al mateix apartat trobem altres comandaments més avançats i a on les variacions que fem executar dependran molt dels paràmetres que haguem escollit abans. En qualsevol cas, és recomanable conservar en afirmatiu l’acció Hard Boundary perquè el perfil quedi ben definit. També és interessant marcar l’acció Use Source Color si volem que conservi el color original de la forma que havíem importat. Per exemple si volem conservar els colors del logo de la XODEL:

Hem importat el logo (que es veu en negre però que amb el botó Show Original veurem sempre com era) i hem especificat que conservi els colors. Si no volem fer-ho, podem anar alternant amb els comandaments i aconseguir diferents colors, farcits, etc.

Dins l’apartat Layout options hi ha també el camp Advanced, i allà trobem l’opció de poder personalitzar els colors introduint codis o bé lliscant per la paleta i acceptant.

Sempre podrem recuperar els colors originals i jugar amb difuminats amb els menús, sobretot en el d’edició de la imatge importada (Shape + Edit Image). Les possibilitats són gairebé il·limitades.

12. Hem de pensar que estem treballant en línia, i no és fàcil desfer canvis sobre el que fem, però Tagxedo té l’opció History, que ens permet anar a qualsevol de les versions que hem estat fent per recuperar-la (sempre que no tanquem la sessió!).
A més, cal recordar que sempre hi ha l’opció de treballar a pantalla completa.

13. A l’hora de gravar ho podem fer fàcilment a l’apartat Save / Share en diferents mides i en format JPG i PNG, i el mateix en l’opció miniatura (Thumbnail). D’altra banda, tant l’opció Web com la Advanced ens ha de permetre generar els codis per enllaçar els núvols fets, encara que alguna de les opcions cal dir que semblen estar en fase de proves.