Piktochart

Piktochart és un editor d’infografies en línia que permet a un usuari sense coneixements d’edició i disseny crear infografies de manera senzilla i intuïtiva. L’eina destaca per la seva facilitat d’ús, una completa versió gratuïta i l’edició s’adapta a les necessitats de cada usuari.

Dificultat (d’1 a 5): 3


Tutorial Piktochart – Creem una infografia amb Piktochart

1.Entrar a Piktochart

Per a utilitzar Piktochart és necessari fer-se usuari de l’eina. Per a ser-ne podem donar-nos d’alta mitjançant Google plus, Facebook o amb una adreça de correu electrònic (recomanem aquesta opció).


Imatge d’entrada de Piktochart.
Encerclat Login. On hem d’anar per crear un usuari amb Piktochart.


Imatge d’entrada de Piktochart.
Pàgina que s’obre quan creem l’usuari. Ens demana, nom d’usuari, compte
de correu electrònic i contrasenya.

Un cop ens donem d’alta a Piktochart, ens pregunta quin format d’infografia volem fer:
1) infografia;
2) presentació (per a presentacions on-line, pantalla completa i per diapositives);
3) pòster (pàgina única) o
4) informe (2 pàgines màxim)

Tots els formats tenen la mateixa metodologia, un cop sabem fer servir un d’aquests formats, ho sabrem fer per a la resta de formats. Detallarem el primer format ja que, en certa manera, integra també la resta de formats.


Formats disponibles: 1. infografies; 2. presentació; 3. pòster i 4. informe.

2. Plantilles disponibles (templates)

Un cop seleccionem el format, en aquest cas infografia, hem de triar entre les plantilles disponibles (free templates si estem en la versió gratuïta)


Plantilles disponibles de la versió gratuïta. També podem crear una plantilla des de zero.

A març 2016 aquestes són les plantilles disponibles, cada cert temps canvien les plantilles disponibles, però si n’heu utilitzat alguna, aquesta sempre estarà guardada en la vostra llibreria.
També podem crear la nostra plantilla i dins de cada plantilla la podem modificar de totes les maneres possibles, des de modificar colors, grandària de blocs, tipologia de lletres, imatges icones…

Per tant, és gairebé infinita la possibilitat de dissenys diferents que ofereix Piktochart. A mesura que anem treballant amb aquesta eina, més adaptacions pròpies podreu fer de cada una de les plantilles disponibles.

3. Menú del Piktochart

A la banda superior de la pantalla trobem el nostre perfil (p.ex ObservatoriBL), arxius (file) i el nom de la infografia (en aquest cas li hem dit Pas a Pas). Contínuament, l’arxiu es va guardant de manera automàtica (A), podem consultar la versió que es veurà (preview, B). En la versió gratuïta podem descarregar la infografia en format imatge (C), facilitar l’enllaç web per a compartir (D) i compartir-la mitjançant xarxes socials o correu electrònic (E).

Si passem el ratolí pel nostre perfil es despleguen les següents opcions:

 • dades de configuració (account settings)
 • triar plantilles (Pikto templates)
 • les nostres infografies (my saved Piktochart)
 • galeria de plantilles creades per altres usuaris (Featured Piktochart)
 • preguntes freqüents (FAQs)
 • contacte amb l’eina (Contact)
 • desconnexió, sortida de l’eina (Log out)

Dins d’arxiu (File) podem:

 • crear una infografia des de zero o a partir d’una plantilla (create new canvas o template)
 • guardar una còpia d’una infografia per tal de replicar-la (save as). A mida que treballem en la infografia es va guardant de manera automàtica
 • Baixar la infografia en format imatge (download as image)
 • Configuració de pantalla, permet triar entre 2 formats, A4 o carta (Page set up)
 • Opció de baixar el contingut de la infografia en format txt o carregar-ne un des de l’ordinador (Troubleshootting)

A la banda lateral esquerra (4) trobem el menú de les accions a desenvolupar en la infografia. Imatges (que podem incloure en els blocs, en el fons de la infografia…); uploads (que permet carregar imatges o logos propis a incloure en la infografia) tenim una capacitat de 40MB en la versió gratuïta; Background (o fons de la infografia) permet triar el fons i el color del mateix; Text (cada plantilla té 1 títol, 4 sotstítols i cos de text propis, tot i amb això podem editar-los al nostre gust. Triarem text quan vulguem incloure text en qualsevol bloc de la infografia). Tools (eines) per a inserir gràfics, mapes o vídeos a la infografia.


Imatge bàsica del menú de Piktochart. Emmarcat els diferents components del menú.

4. Estructura bàsica de les plantilles

Un cop triem la plantilla, el que recomanem és guardar-la amb un nom (passar d’untitled al nom que li volem posar: pas a pas, p.ex). Com veiem, la plantilla s’estructura en blocs, el primer recomanem que sigui el titular de la infografia i els següents blocs el contingut que li vulguem donar en la forma que vulguem. Quant als blocs, en podem inserir tants com vulguem i també podem duplicar el format de blocs ja creats.

L’avantatge del Piktochart és la capacitat d’edició que tenim com a usuaris. Podem jugar amb grandàries, colors i tipografies en totes els continguts de la infografia.


Adaptació, traducció de la plantilla Minimal de Piktochart. Dóna pistes de com crear una infografia.

5. Gràfics, mapes i vídeos… explorant la maleta tools

La maleta (tools) és un dels elements clau a l’hora de crear una infografia. En ella trobem gràfics (charts), mapes (maps) i vídeos (permet incrustar vídeos en la infografia que creem).

Els mapes disponibles d’aquesta eina són limitats, només estan disponibles per continents en la versió gratuïta. Per a mapes recomanem altres eines com ara Carto.

Quant als gràfics, en disposem de 14 tipus, des de gràfics de barres, columnes, piràmides, barres d’estat, a hemicicles o matriu d’icones.

Les dades que volem contenir en el gràfic o bé es poden introduir en la taula de la pròpia eina o importar-les d’un arxiu.csv, xls o bé treballar des de Googledrive.


Imatge de tools quan triem l’opció charts. A l’esquerra la imatge, a la dreta la taula de dades. A setting ens permetrà editar el gràfic (colors, grandària). A l’esquerra del gràfic se’ns desplegaran els tipus de gràfics disponibles.

Un dels gràfics que permet major edició per part de l’usuari és l’icon matrix, ja que permet triar entre 6 figures predeterminades (punts, homes, dones, piràmides…) més les disponibles en la llibreria de l’eina (que estan agrupades segons temes: feina, oci, família, naturalesa…)

Imatge del gràfic icon matrix. Amb un exemple de seleccionar com a icona una imatge de la galeria d’imatges de l’aplicació.

6. Tipus d’infografia

Piktochart permet tant fer infografies que prioritzen text i missatge (Exemple infografia 8 de març) com dades i informació (Exemple Infografia Anual de turisme). Això també condicionarà la tria de plantilla i d’estructura de la infografia.

7. Publicar, compartir i replicar la infografia

Un cop tenim creada la infografia, podem compartir l’enllaç via xarxes socials, correu electrònic o incrustant-lo a la nostra pàgina web.

La infografia creada restarà desada a my savedpiktochart, si volem emprar la mateixa infografia, podrem copiar-la o bé actualitzar les dades si el que volem és replicar-la però actualitzant les dades (per exemple en el cas de fer infografies de productes regulars: dades mensuals, trimestrals o anuals).

Com tot, amb la pràctica es guanya experiència. Quant més treballem amb Piktochart més potencial tindrà l’eina.

8. Serveis de suport

Tutorials (en anglès) de Piktochart:
https://www.youtube.com/user/Piktochart

El contacte amb l’editor de Piktochart és ràpid i eficaç. L’eina inclou un apartat de preguntes freqüents.

De tota manera, per internet trobareu altres tutorials d’infografies amb Piktochart en castellà.