Wordle

Tutorial Wordle Núvols de paraules

Wordle és una aplicació per a generar els coneguts “núvols de paraules” o word clouds a partir d’un text que simplement s’ha incorporat a una caixa de text de la mateixa aplicació. En principi, la composició del núvol dóna més importància a les paraules més freqüents del text escollit.

L’eina és molt senzilla però també força versàtil en els resultats ja que dóna imatges o “núvols” dels quals podem canviar la forma, el color, la font, etc.

Dificultat (d’1 a 5): 2


Tutorial Wordle – Creem un núvol de paraules amb Wordle

Abans de començar hem de tenir present que l’eina està feta especialment per a textos “literaris” relativament extensos, com ara notícies de premsa, estudis / informes o llurs fragments, discursos, etc., més que no pas per a textos massa científics o esquemàtics. El resultat serà un grapat de paraules que a primer cop d’ull ja ens diuen de què parla el text i quins són els conceptes que aborda.

1- Anem directament al web, on ja d’entrada veurem exemples d’alguns resultats, i el que podrem fer. Marcat en color violeta hi ha l’acció “Create”.

Tutorial Wordle 1

2- A la caixa que apareix en blanc hi incrustarem el text que volem convertir i premerem Go.

Wordle Tutorial 2

3- Ja tenim un núvol. L’eina l’ha fet aleatòriament, triant els colors, formes, tipografies, etc. Però el que es veu clarament és quines són les paraules que al text original hi apareixen amb més freqüència.

Wordle Tutorial 3

4- Amb això ja podríem importar el núvol com a imatge PNG, tal i com es veu al marge inferior dret. Però cal algun pas previ per fer-lo més net i clar, per exemple traient-hi paraules que amb prou feines es repeteixen o que no informen de gaire cosa (paraules molt freqüents a l’idioma, verbs…). A la barra blava, just damunt del núvol, despleguem Language, i triem l’opció de treure paraules comunes a la llengua del text. Aquí també podem escollir si volem majúscules o minúscules, tenim un comptador de paraules, etc.

Wordle Tutorial 4

5- Paral·lelament, o després del pas anterior, podem reduir el nom de paraules que volem que destaqui per tal de fer el núvol més senzill i interpretable a primer cop d’ull. Per a això anirem a la pestanya Layout i seleccionem el nombre de paraules màxim que volem que hi apareguin al núvol. Podem fer-ne una reducció per exemple a 20.

Wordle Tutorial 5

6- A la mateixa pestanya de disseny podem escollir també la posició de les paraules, la forma del núvol, i altres variables, fins que trobem la que més ens agradi o la més entenedora. És qüestió d’anar fent proves per trobar el millor. Si voleu tornar enrere aneu a l’opció Edit, ja que si feu desfer al menú de Windows tornareu a l’inici de l’aplicació (recordeu que és una eina web).

Si no volem dissenyar-lo nosaltres, sempre tindrem l’opció d’anar fent proves aleatòries fins que trobem un que ens agradi a l’opció Randomize (un dels botons inferiors).

Wordle Tutorial 6

 7- A l’opció desplegable Color hi podem fer també moltes variacions en colors i estils.

Wordle Tutorial 7

8- A l’opció desplegable Font podem triar la tipografia.

Consell: si no us deixa treballar amb l’aplicació amb Chrome, feu-ho amb l’Explorer. Podeu també actualitzar la versió de Java si us ho demana, i si no la voleu actualitzar feu servir l’opció Más tarde, i cap problema.

Wordle Tutorial 8